Geef niet toe aan de verleiding van goedkope glazen! Hun slechte kwaliteit is gevaarlijk voor uw ogen.
In de zomer kunt u gemakkelijk goedkope brillen vinden op de markt en op het strand. Op het eerste gezicht lijken ze op de monturen van merken als Ray Ban of Gucci. Maar deze glazen zijn namaak, gevaarlijk voor uw ogen. Hoe kunnen deze brillen zoveel goedkoper zijn dan die welke in optiekzaken verkocht worden? Het is heel eenvoudig: in tegenstelling tot de laatste zijn ze niet duur om te maken. En daar is een goede reden voor: hun kwaliteit is lager. Zonnebrillen die bij een opticien verkocht worden, zijn gemaakt van sterke, duurzame, hoogwaardige materialen, zoals acetaat of grilamid, die speciaal ontworpen zijn om niet te breken bij een matige schok. Fabrikanten van namaakbrillen hebben die scrupules niet, en maken hun brillen van goedkoop materiaal dat er bij aankoop goed uitziet, maar niet lang meegaat en heel gemakkelijk breekt, met het risico van verwondingen bij een botsing.
Namaak is een plaag voor grote brillenmerken, die in onderzoek en ontwikkeling investeren maar niet betaald worden voor hun ontwerpen of innovaties. Deze bedrijven riskeren ook een slecht imago door de slechte kwaliteit van de namaakprodukten die blijkbaar hun merk dragen. Daarom is namaak een misdrijf dat strafbaar is (zowel voor de fabrikant als voor de koper) en dat door de autoriteiten zeer ernstig wordt genomen.
Maar behalve deze schade aan de merken, lopen ook uw ogen gevaar voor ernstige gevolgen! Het dragen van een zonnebril van slechte kwaliteit is namelijk nog gevaarlijker voor uw ogen dan helemaal geen zonnebril dragen. Want een donkere lens is niet noodzakelijk beschermend! Een getint maar niet-filterend brillenglas heeft zelfs het tegenovergestelde effect: door de verwijding van de pupil te bevorderen, laat het nog meer schadelijke UV-stralen in het oog, wat onherstelbare schade toebrengt aan uw zonnekapitaal en uw visuele gezondheid.
Sinds 01/07/1995 bepaalt een Europese verordening het beschermingsniveau dat zonnebrillen moeten bieden. Zij zijn ingedeeld in 5 categorieën (van 0 tot 4) en moeten het "CE"-merkteken dragen. Maar op namaakglazen kan zelfs deze informatie vals zijn. De enige manier om er zeker van te zijn dat u een kwaliteitszonnebril kiest die aan de beschermingsnormen voldoet, is naar een duidelijk geïdentificeerde winkel te gaan, zoals een Opticien Libre.
Om al deze redenen moet u dus niet toegeven aan de verleiding om een bril van slechte kwaliteit te kopen. Het lijkt misschien een goede deal, maar uiteindelijk zijn het uw ogen en uw visuele gezondheid die de prijs betalen!